Teched 2007, Barcelona – Day 1

Δείτε εδώ τα υπόλοιπα blog posts για την Teched 2007

Πρώτη μέρα σήμερα του TechEd 2007, είχα την τύχη να παρακολουθήσω μερικά αρκετά ενδιαφέροντα sessions. Ξεκινήσαμε με το keynote, όπου μίλησε ο S. Somasegar. Μια εισαγωγική ομιλία, με κύριο περιεχόμενο τις τεχνολογίες που έρχονται με το Visual Studio 2008.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα downloads του Visual Studio Express 2005 είναι 17.000.000 (πραγματικά τρόμαξα με το νούμερο) ενώ το Visual Studio 2005 το χρησιμοποιούν περί τους 1.000.000 developers. Πρόκειται πραγματικά για μια πάρα πολύ μεγάλη βάση χρηστών, η οποία είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα επιδοκιμάσει και θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ποιες είναι αυτές; Αναφέρω μερικές επιγραμματικά

 • LINQ
 • Silverlight
 • Windows Presentation Foundation
 • Windows Communication Foundation
 • Workflow Foundation
 • Popfly

Ανέφερε επίσης, ότι η βοήθεια που προσφέρεται για τους developers ολοένα γίνεται και πιο εποικοδομητική. Το 80% των ερωτήσεων στα MSDN forums έχουν απαντηθεί, στο MSDN υπάρχει πλέον και code gallery, ενώ εξίσου σημαντική προσθήκη είναι το MSDN translation wiki.

Έκανε επίσης και 3 mini ανακοινώσεις

 • Microsoft Sync Framework CTP, για synchronization δεδομένων
 • S+S blueprints, guidance + best practices plugin for Visual Studio
 • New popfly Explorer for Visual Studio

Και τα τρία εργαλεία αναμένονται αρκετά σύντομα. Η τελική έκδοση του Visual Studio 2008 αναμένεται μέσα στο Νοέμβρη.

Στη συνέχεια, ανέβηκε ο Tony Goodhew, ο οποίος έκανε μια μικρή παρουσίαση του Visual Studio 2008 και μερικών προγραμμάτων που μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν με τη χρήση αυτού. Ανάμεσα σε αυτά που έδειξε είναι

 • Split html/code view για web pages
 • Δυνατότητα του Visual Studio 2008 να παράγει εκτελέσιμα για 3 εκδόσεις του framework: 2, 3 και 3.5
 • Τον object/relational designer, μέσω του οποίου μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε mapped κλάσεις για μια SQL βάση δεδομένων και να “παίξουμε” με αυτήν χρησιμοποιώντας DLINQ.
 • Δυνατότητα για Javascript debugging
 • Χρήση του ElementHost για εμφάνιση WPF περιεχομένου σε ένα outlook e-mail

Τη σκυτάλη πήρε ο Dan Fernandez. Μίλησε για Visual Studio extensibility, και μας έδειξε ένα φανταστικό sample, με το Visual Studio να κάνει host μία scripting γλώσσα για δημιουργία extension για το World of Warcraft.

Τέλος, ο S. Somasegar μας έδειξε μια πολύ ωραία διαφάνεια με το roadmap των developer προϊόντων, αλλά και ένα πολύ ωραίο promo video του Visual Studio 2008.

Στη συνέχεια, πήγα στο room 117 για να παρακολουθήσω το πρώτο μέρος της παρουσίασης “Building a complete web application using ASP.NET ‘Orcas’ and Visual Studio 2008”. Εισηγητής ήτανε ο Omar Khan. Αρκετά αξιόλογος, μας έδειξε αρχικά τον HTML designer του Visual Studio 2008. Με δυνατότητες όπως υποστήριξη για nested master pages, split designer/source view και σαφώς ανώτερη css editing υποστήριξη, παρουσιάζεται κλάσεις ανώτερος από αυτόν του Visual Studio 2005. Είδαμε μερικά demos για CSS editing και για σχεδιασμό ενός .dbml αρχείου για object/relational mapping. Τόνισε ιδιαίτερα πως οι κλάσεις στο .dbml αρχείο κάνουν implement το INotifyPropertyChanging και το INotifyPropertyChanged (οπότε είναι αρκετά σαφής η εύκολη χρήση τους για data binding) αλλά και υποστηρίζουν πλήρως το System.Nullable<T>, οπότε δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε περίεργα tricks όταν μας έρχεται μια null τιμή από μια βάση.

Στη συνέχεια, μας έγινε μια επίδειξη data binding σε ένα asp.net gridview, και στη συνέχεια είδαμε χρήση LINQ queries με lambda expressions, αλλά και των function IQueryable<T>.Skip(startRow).Take(numberOfRows), για paging. Τέλος, είδαμε πως μπορούμε να “μαντέψουμε” ποια μέθοδο του datacontext πρέπει να κάνουμε override ώστε να φτιάξουμε validation για το DAL μας. Στην εύρεση της συνάρτησης βοηθάει ένα νέο χαρακτηριστικό της C# 3.0, τα partial methods (ελπίζω σε λίγο καιρό να γράψω μερικά πραγματάκια παραπάνω για το τι νέο μας φέρνει η C# 3.0).

Κατόπιν, πήγα στην αίθουσα 112. Θέμα “LINQ framework”, εισηγητής ο Luca Bolognese. Μας έγινε μια περιγραφή των core τμημάτων του LINQ framework, τα οποία είναι

 • LINQ to Objects
 • LINQ to SQL
 • LINQ to XML
 • LINQ to Dataset
 • LINQ to Entities

Έγινε αναφορά σε διάφορα features της C# 3.0, όπως automatic properties, type inference, lambda expressions, object initializers, collection initializers, anonymous types.

Έδειξε ότι τα LINQ queries για fetch δεδομένων παραμένουν τα ίδια, είτε το source είναι π.χ. List<T>, XML, Dataset, Database. Όλα αυτά λόγω των IQueryable<T> υλοποιήσεων αλλά και λόγω των Expression Trees.

Είδαμε και πως μπορούμε να βλέπουμε τα queries που φτιάχνει το LINQ στο runtime. Τόσο με τη χρήση του debugger, όσο και με τη χρήση του myDatacontext.Log = Console.Out.

Τέλος, είδαμε το XElement και πώς μπορεί να φτιάξει κανείς δυναμικά XML documents με τη χρήση του, αλλά και τη δυνατότητα της Visual Basic 9 για συγγραφή XML κώδικα μέσα στο .vb αρχείο! Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στο εξαιρετικό χιούμορ του παρουσιαστή.

Πριν τον γυρισμό στο ξενοδοχείο, κάναμε μια βόλτα και από τον εκθεσιακό χώρο, όπου πήραμε δωρεάν το βιβλίο “The security development lifecycle”, με υπογραφή ενός εκ των συγγραφέων, του κυρίου Michael Howard, ο οποίος είναι και speaker στην TechEd (ναι, ναι είναι αυτός που έχει γράψει και το Writing Secure Code).  

Αυτά για σήμερα, φωτογραφίες κατά πάσα πιθανότητα θα ανεβάσω αύριο!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s