Ελληνικοί τελικοί Imagine Cup 2012–Recap

Σήμερα διεξήχθησαν οι ελληνικοί τελικοί του Imagine Cup 2012 στα γραφεία της Microsoft Ελλάς στην Αθήνα! Οι 6 καλύτερες ομάδες παρουσίασαν τα projects τους και στο τέλος ανακοινώθηκε η τριάδα των νικητών. To project Symbiosis ανακηρύχθηκε μεγάλος νικητής και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Παγκόσμιους Τελικούς στην Αυστραλία, τον Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των 40 κριτών στους Παγκόσμιους Τελικούς θα είναι ο κ. Διομήδης Σπινέλλης, ο οποίος ήταν μέλος και στην κριτική επιτροπή για τους ελληνικούς τελικούς, μαζί με τους κ. Γιάννη Ριζόπουλο, Σταύρο Μένεγο, Patrick Malone, Ελένη Ραχανιώτου και Φώτη Δραγανίδη.

Ακολουθούν τα projects των ομάδων που κατέκτησαν τις 3 πρώτες θέσεις.

1η θέση – Symbiosis, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Symbiosis

Η νόσος Alzheimer είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με δραματικές επιπτώσεις, τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές, το οποίο λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας στον 21ο αιώνα [35.6 εκατομμύρια παγκοσμίως νοσούν ήδη (2010), ενώ κάθε 69s εμφανίζεται ένα νέο περιστατικό]. Η Symbiosis, αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διευκόλυνση, κατανόηση και ικανοποίηση των αναγκών όλης της κοινότητας που επηρεάζεται από τη νόσο Alzheimer (ασθενείς, περιθάλποντες, ιατροί). Σχετικά με τους ασθενείς, η Symbiosis προτείνει μια νέα διάδραση (με προσαυξημένη πραγματικότητα, φυσικές χειρονομίες, συναισθηματικές αποκρίσεις) με το περιβάλλον τους, που το κανονικοποιεί στις δεξιότητές τους. Το όλο περιβάλλον της Symbiosis αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, προσαρμοζόμενης στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή, και ενεργοποιεί πνευματικές και φυσικές δεξιότητές τους, ενισχύοντας, παράλληλα, την αίσθηση της αυτονομίας και αυτοπεποίθησης. Η πορεία της αλληλεπίδρασης με τη Symbiosis καταγράφεται συνεχώς, παρέχοντας (μέσω του Cloud) άμεση ενημέρωση στον περιθάλποντα και στον συνδεόμενο με τον ασθενή ιατρό. Οι περιθάλποντες ενισχύονται με βοήθεια διαχείρισης και καθημερινού προγραμματισμού, ψυχολογικής στήριξης και επικοινωνίας με την αντίστοιχη κοινότητά τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης της θέσης του ασθενή στην πορεία του έξω από το σπίτι και προειδοποίησης σε περίπτωση ενδεχόμενου κινδύνου (αποπροσανατολισμός, πτώση κλπ). Μέσω της Symbiosis, o ιατρός, μπορεί να διαχειρίζεται τους ασθενείς του ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο μέσω της σύνδεσής του από το smartphone του στη βάση (SymbioCloud). Η πρόταση της Symbiosis αποτελεί μια νέα θεώρηση της υποστήριξης των μελών της κοινότητας της νόσου Alzheimer, που μέσω της προηγμένης σχεδίασής της, στοχεύει στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Team Members
Dimitris Mandiliotis dimandili – at – gmail.com
Kostas Toumpas ktoumpas– at – auth.gr
Katerina Kyprioti kcatherine– at – gmail.com
Kiki Kaza kikikaza– at – gmail.com
Mentor Leontios Hadjileontiadis, Associate Professor,
Dept. of Electrical & Computer Engineering,
Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Email: leontios – at – auth.gr

2η θέση – SiTiSiS, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιά

SiTiSiS

Είναι δυστυχώς πολύ έντονα τα προβλήματα της φτώχειας, της πείνας και του υποσιτισμού γενικότερα σημαντικών πληθυσμιακών μαζών, ιδίως του αναπτυσσόμενου Νότου, οι οποίες αδυνατούν να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή, Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια. Μία από τις προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων αυτών είναι η εγκαθίδρυση κοινοτικών τραπεζών σπόρων (seed or grain banks) από διεθνούς οργανισμούς (όπως World Bank) και Μ.Κ.Ο. H αποτελεσματική λειτουργία τους σε πολλές χώρες (π.χ. πάνω από 900 στην Ινδία) που επιτρέπουν την διανομή ή ανταλλαγή ή ακόμα και δανεισμό σπόρων, μπορεί να αποτρέψει την έλλειψη τροφής και να μειώσει το κόστος από την ανάγκη για παροχή τροφής από άλλες χώρες. Ωστόσο, μειονεκτήματα αποτελούν η έλλειψη δικτύωσής τους, η μη έγκαιρη ενημέρωση για ελλείψεις σε αποθέματα, η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού για δωρεές ώστε να διασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια σε επίπεδο νοικοκυριού και τοπικής κοινωνίας.
Το «SiTiSiS» συμβάλλει στον περιορισμό των μειονεκτημάτων της τρέχουσας δομής των κοινοτικών τραπεζών σπόρων μέσω της μεθοδικής οργάνωσης και δικτύωσής τους, της δημιουργίας μηχανισμών συντονισμού και της αυτόματης ενημέρωσης των δοσοληψιών που λαμβάνουν χώρα στις πράπεζες αυτές και καινοτομικών τρόπων ευαισθητοποίησης του κοινού ώστε να στηρίξει με δωρεές τις δομές αυτές των τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, το «SiTiSiS» είναι ένα μοντέρνο πληροφοριακό σύστημα που επιτρέπει την δικτύωση και την απομακρυσμένη διαχείριση πληροφοριών για κοινοτικές τράπεζες σπόρων χάρη σε τεχνολογίες κινητών συσκευών (smart phones) και τεχνολογιών φυσικής αλληλεπίδρασης ( MS Kinect camera και QR codes) καθώς και της προβολής των δομών αυτών στο ευρύ κοινό μέσω Facebook. Έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον .NET και στηρίζεται στην πλατφόρμα Visual Studio. Η κεντρική εφαρμογή διαχείρισης (στα κεντρικά γραφεία μίας περιοχής ή χώρας) απεικονίζει σε χάρτη τη θέση όλων των τραπεζών, παρέχει πληροφορίες για την διαθεσιμότητα των αποθεμάτων σε κάθε τράπεζα ανά πάσα στιγμή, παρακολουθεί τις δοσοληψίες που πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, ενώ ταυτόχρονα κρατά ιστορικό, επεξεργάζεται τα δεδομένα και παρέχει στατιστικά στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή διαχείριση των τραπεζών. Ο κεντρικός διαχειριστής μπορεί μέσω μίας κάμερας MS Kinect μπορεί να πλοηγείται στην εφαρμογή με ταχύτητα και ευκολία με απλές κινήσεις των χεριών χωρίς πληκτρολόγιο και ποντίκι. Στα διάφορα μέρη-κοινωνίες, ο τοπικός διαχειριστής μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό του (smart phone application), σαρώνει το QR code κάθε σάκου με σπόρους, και αυτόματα – εύκολα καταγράφει το είδος και την ποσότητα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την τράπεζα τα οποία στέλνονται με 3G ή wifi στην κεντρική βάση. Έτσι, σε περίπτωση που το απόθεμα ενός είδους μειώνεται κάτω από το όριο ασφαλείας, υπάρχει η κατάλληλη σήμανση ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. αλλάζει το χρώμα από πράσινο σε κόκκινο της αντίστοιχης τράπεζας στο χάρτη). Ταυτόχρονα, μέσω της ιστοσελίδας στο Facebook (http://www.facebook.com/SitisisProjectPage) γίνεται γνωστό στο κοινό η ύπαρξη και ο τρόπος λειτουργίας των κοινοτικών τραπεζών σπόρων ενώ παράλληλα, μέσω μιας εξειδικευμένης εφαρμογής που αναπτύχθηκε, ενημερώνονται πιθανοί ενδιαφερόμενοι δωρητές για την έλλειψη ειδών και τους παρέχεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεά. Η καινοτομική πρόταση «SiTiSiS» προσπαθεί να αξιοποιήσει την προστιθέμενη αξία της διαδικτυακής τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων και συμβάλει με το δικό της τρόπο στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της πείνας.

Μέλη:
Λεμπέσης Δημήτριος – lebesis.dimitrios-at-gmail.com
Ναθαναήλ Μαριάννα – marnath23-at-gmail.com
Σασματζόγλου Παναγιώτα – s_yiota-at-hotmail.com
Σιαμπλή Αγγελική – angiepapaki-at-gmail.com
Μέντωρ:
Συμεών Ρετάλης, Αναπλ. Καθ. Τμ. Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, retal-at-unipi.gr

3η θέση – Floffy

Floffy

Η ιδέα πίσω από το Floffy (FLOwer Friend For You) είναι απλή: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία των υπολογιστών και του διαδικτύου για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε ένα φυτό (κατά προτίμηση λουλούδι), σε έναν ηλεκτρονικό φίλο ο οποίος μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ή κάποιας ταμπλέτας. Ο ηλεκτρονικός μας φίλος-λουλούδι, μπορεί με τον τρόπο αυτό να μας πει για τις ανάγκες του για ήλιο, νερό, και την κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα μας μαθαίνει πώς να το μεγαλώνουμε και να το περιποιούμαστε. Αυτή η μεταφορά του λουλουδιού στον ηλεκτρονικό κόσμο έχει ως στόχο να μπορέσει να οπτικοποιήσει καλύτερα στα μάτια των μικρών παιδιών (η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με απλό τρόπο ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή από παιδιά πρώιμης σχολική ή προσχολικής ηλικίας) τη διαδικασία φροντίδας ενός φυτού, και να τους κινήσει το ενδιαφέρον μεταφέροντας τον τρόπο επικοινωνίας με τη μορφή ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού μάθησης. Το φυτό-λουλούδι, παύει πια να είναι κάτι άψυχο, και αποκτά προσωπικότητα, νιώθει και μιλάει (με τη φωνή ενός μικρού παιδιού) για τις ανάγκες του, ενώ η κατάστασή του οπτικοποιείται με τρόπο που να δείχνει τόσο διάθεση, αλλά και ανάγκες (π.χ. ανάγκη για περισσότερο ήλιο, ή για πότισμα).
Η πλατφόρμα στην οποία βασίζεται η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα σύνολο από κανόνες οι οποίοι εξειδικεύονται για κάθε φυτό-λουλούδι, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του, ενώ η χρήση της εφαρμογής μπορεί να εξατομικευτεί για τον κάθε χρήστη.

Μέλη
Βασίλης Καμπούρης – vkline – at – otenet.gr
Αριστείδης Κωνσταντάς – konar1979 – at – yahoo.gr
Λεμονιά Αργυρίου – lemi_arg21 – at – hotmail.com
Πηνελόπη Πετροπούλου – pinelopi.pet – at – gmail.com
Μέντωρ
Χαράλαμπος Πατρικάκης – Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά – bpatr – at – teipir.gr

Εδώ μπορείτε να δείτε videos και περιγραφές από όλες τις ομάδες που συμμετείχαν: http://studentguru.gr/p/videos.aspx?category=23

Κλείνοντας, κάποιες φωτογραφίες από το σημερινό event. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, τα λέμε στο Imagine Cup 2013!!!

View album View album View album View album View album
View album View album View album View album View album
View album View album View album View album View album

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s